کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی سیرجان به افراد دیابتی توصیه کرد: روزانه ۶ وعده غذایی شامل ۳ وعده اصلی و ۳ میان وعده داشته باشند و حتما سبزیجات تازه را جهت کنترل قند خون در وعده های غذایی خود بگنجانند.
به گزارش خبرگزاری سلامت(طبنا) از کرمان؛ بتول فرهبد، گفت: دیابت یا بیماری قند خون از جمله بیماری هایی است، که به طور مستقیم با تغذیه فرد در ارتباط است و اولین قدم در کنترل دیابت، تغذیه صحیح است؛ اگر بیمار دیابتی با یک رژیم متعادل به وزن مناسب برسد، از افزایش قند خون و عوارض آن پیشگیری می شود.
وی با اشاره به اهمیت تغذیه در بیماری دیابت، افزود: برای پیشگیری از افزایش قند خون یا کنترل آن، خوردن غذای مناسب، ورزش و تحرک بدنی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
کارشناس تغذیه مدیریت غذا و دارو دانشکده علوم پزشکی سیرجان، تصریح کرد: غذایی که دیابتی ها می خورند، بیشترین تأثیر را در کاهش وزن دارد. به این نکته باید توجه کرد، که نیاز غذایی افراد دیابتی در واقع شبیه به نیاز غذایی افراد دیگر است و به هیچ غذای مخصوص یا رژیم غذایی پیچیده ای نیاز ندارد.
فرهبد، ابراز داشت: رژیم غذایی دیابتی ها باید تعادل قند خون را حفظ کند و مصرف نوشابه، نوشیدنی های شیرین، شکلات و شیرینی ها را بسیار محدود کنید.
وی عنوان کرد: رژیم دیابتی عبارت است از: یک برنامه غذایی سالم که غنی از عناصر مغذی، کم چرب، بدون قند افزوده و همچنین حاوی میزان متوسطی از کالری باشد که یک رژیم غذایی سالم برای همه افراد است. تنها تفاوت رژیم غذایی لاغری برای افراد دیابتی در این است که این افراد باید به برخی از غذاهای مصرفی خود(مخصوصاً کربوهیدراتها) توجه بیشتری داشته باشند.
این کارشناس تغذیه، اضافه کرد: تغذیه دیابتی ها با افراد دیگر تفاوت هایی دارد هر چند عوامل خطر تغذیه ای از جمله مصرف زیاد قند، نمک و چربی مهم ترین علت ابتلا به بیماری های مزمن غیر واگیر از جمله دیابت به شمار می روند، ولی برخلاف آن چه در میان افراد جا افتاده است؛ نخوردن قند و شیرینی جات، تنها اصل مهم این رژیم غذایی نیست، بلکه رژیم غذایی برای دیابتی ها باید تعادل قند خون در این افراد را حفظ کند.
بتول فرهبد بیان کرد: توصیه می شود بیماران دیابتی به منظور کنترل قند خون، روزانه ۶ وعده غذا شامل سه وعده غذایی اصلی(صبحانه، ناهار و شام) و سه میان وعده را در ساعات معینی مصرف کرده و روزانه از حبوبات در وعده های غذایی نیز استفاده کنند به عنوان مثال از حبوباتی مانند لپه، عدس، نخود در تهیه کوکو یا کتلت، آش و سوپ استفاده کرده و در وعده های غذایی اصلی(مثل صبحانه) خوراک هایی مثل عدسی و لوبیا پخته بگنجانند.
وی با بیان اینکه این افراد باید از نان های سبوس دار، برنج قهوه ای، ماکارونی سبوس دار، جو و گندم پوست نگرفته بیشتر در وعده غذایی خود استفاده کنند، گفت: این افراد باید هر روزه دو واحد لبنیات کم چرب در برنامه غذایی خود گنجانده و به نشانگرهای رنگی تغذیه ای روی مواد غذایی توجه کنند، چرا که این برچسب به شما میگوید که در هر ماده غذایی چه مقدار قند و نمک و چربی وجود دارد اگر رنگ میزان قند سبز بود، آن موقع این افراد می توانند از آن ماده غذایی استفاده کنند.
به عنوان نکته آخر؛ این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد: این افراد باید مصرف نوشابه نوشیدنی های شیرین شکلات و شیرینی های مصنوعی را محدود کرده و حتی در مصرف میوه هایی که قند بالا دارند؛ نظیر نارنگی لیمو و پرتقال حد اعتدال را رعایت کنند.
همچنین در هنگام مصرف دمنوش چای بهتر است به جای قند از چند عدد کشمش یا توت خشک یا خرمای کوچک استفاده کنند، تنظیم وعده های غذایی و میزان قندی که در این وعده ها وجود دارند نکته بسیار مهم و عامل بسیار مهمی در کنترل دیابت به خصوص در افرادی است که انسولین مصرف می کنند.
بتول فرهبد_ کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی سیرجان
نظر شما